Talousseurannan työkalut kunnossa?

Otto Laosmaa /

Talousseurannan työkalut kunnossa?

Me täällä Robonomistilla olemme vannoutuneita automaation ystäviä ja keskitymme sydämemme pohjasta ohjelmistorobotiikan hyödyntämiseen datatuotannossa. Tämä tarkoittaa, että harvemmin teemme tuntiperusteista asiantuntijatyötä tai muuta kertaluontoista näpertelyä. Mutta kun kyse on kahden lempiaiheemme – taloustiedon ja data-MacGyveroinnin – täydellisestä yhdistämisestä, on valitettavasti myönnettävä, että maailmantalouden laadukas seuranta kaipaa edelleen asiantuntevaa inhimillistä kosketusta. Ja siihen ei vielä edes tekoäly pysty.

Niinpä joustamme periaatteistamme ja tuomme tuotepalettiimme kuukausittain ilmestyvän makrotalousraportin. Raportin laatii (pää)ekonomistimme Juha Itkonen, joka on luvannut saada sen valmiiksi joka kuun loppuun mennessä. Vaikka Juha kovasti haaveilee ulkoistavansa ekonomistin työnsä koneille, se päivä ei ole vielä koittanut.

Miksi joustamme periaatteistamme?

Maailmantalouden keskeiset käänteet vilisevät silmissämme päivittäin, mutta merkityksellisen tiedon tunnistaminen on kuin neulan etsimistä heinäsuovasta. Uutistulvasta puuttuu usein selkeä aikajänne, ja tapahtumien vaikutukset jäävät arvoituksiksi. Tästä syystä kuratoimme ja selitämme kuukausittain tärkeimmät tapahtumat, vaikutukset ja huomionarvoiset asiat maailman talouksista, tarjoten organisaatioiden johdolle helposti omaksuttavat tiedot päätöksenteon tueksi.

Mutta ei syytä huoleen emme ole hylkäämässä automaatio-uskoamme, emme edes tässä projektissa! 

Raportin lisäksi olemme kehittäneet täysin automaattisen dashboardin maailmantalouden seurantaan, jonka avulla voi seurata kaikkien maailman maiden talousmittarien kehitystä kätevästi ja reaaliajassa. Tämä dashboard kerää vertailutietoa muun muassa Eurostatilta, Maailmanpankilta ja muista keskeisistä lähteistä, ja päivittyy automaattisesti joka päivä. Myymme näitä palveluita yhdessä nimellä Macropulse.

Automatiikan ansiosta voimme varmistaa, että tieto on aina ajantasaista ja luotettavaa ilman, että kenenkään tarvitsee istua ruudun ääressä päivityksiä tekemässä. Tämä säästää aikaa ja resursseja, mutta mahdollistaa myös nopeamman reagoinnin taloudellisiin muutoksiin. Käyttäjät voivat helposti vertailla esimerkiksi Suomen, Intian ja Yhdysvaltojen bruttokansantuotteen kehitystä, elinkeinorakennetta sekä tavaroiden vientiä ja tuontia, sekä saada käsityksen keskeisistä maailmantalouden ennusteista. Palvelusta löytyy myös maakohtaisia vertailuja talouden, elinolojen, hintojen ja kuluttajaluottamuksen osalta sekä ajantasaiset ulkomaankauppatiedot.

Korvaako kone jonain päivänä ekonomistin?

Ei ainakaan vielä vuonna 2024. Me Robonomistilla olemme auttaneet organisaatioita kehittyneen tekoälyn käyttöönotossa, rakentaneet yrityksille omia ennusteita ja tuoneet markkinatietoa osaksi päätöksentekoa. Mutta talouden suurten käänteiden tulkinnassa Juha voittaa tekoälyn ja jatkuvat datapalvelut vielä selkeästi 6–1. Olemme kuitenkin nostaneet koneiden pistemäärää yhdellä, sillä OpenAI -rajapintamaksujen alennuttua noin 90 prosenttia, kehittyneimpien tekoälymallien käyttö omalla datalla koulutettuna on entistä tehokaampaa

Ota meihin yhteyttä, niin kerromme mielellämme lisää ratkaisuistamme, ja lue lisää tästä: Macropulse.


Otto Laosmaa

f