Datatiede liiketoiminnan keskiössä
Sain viime syksynä mahdollisuuden lähteä mukaan Robonomistin toimintaan, ja samalla perehtyä datatieteen saloihin. Kun me Robonomistilla kehitämme ratkaisuja asiantuntijatyön automatisointiin, datanhallinnasta analyysiin ja julkaisuun, on toimintamme keskiössä tiedelähtöisyys. Voinkin todella todeta, että olen päässyt osaksi jotain suurta.
Tiedelähtöisen liiketoiminnan asiakasarvon voisi kiteyttää yhteen sanaan: laatu. Avaan asiaa esimerkin avulla:
Tein HDI-laskentaa Suomen maakunnista (HDI, eli suomeksi inhimillisen kehityksen indeksi). HDI kuvaa maiden kehitystasoa, elinajanodotteen, koulutustason ja BKT:n osatekijöiden yhdistelmäindikaattorina. Mukailin laskennassa YK:n HDI-laskentamenetelmää, mutta Suomen maakuntatason datan saatavuuden puitteissa toteutettu laskenta on kokeellinen.
Hain laskennassa käytetyt aineistot omasta tietokannastamme, joka pitää sisällään jo lähes 100 000 uniikkia, valmiiksi siistittyä (tidy-formaatti) ja automaattisesti päivittyvää tietotaulua. Alleviivan vielä, että tietokannastamme on saatavilla aivan tajuton määrä käyttövalmista tietoa, jonka hallinnasta ei asiakkaan tarvitse murehtia. Tässäkin esimerkkilaskennassa käyttämäni data on automaattisesti ylläpidetty.
Tehtyäni laskennan, olin jatkojalostanut tausta-aineistot maakuntien yhdistelmäindikaattoreiksi ja halusin seuraavaksi visualisoida tulokset. Visualisoinnin tarkoituksena olisi tehdä kompleksinen tieto ymmärrettäväksi ja tuoda eloa numeroihin — mahdollisesti myös paljastaa jotain uutta tuloksista. Kymmenien olemassa olevien visualisoinnin työkalujen sijasta, olemme kehittäneet oman roboplotr-työkalun. Visualisoinnin työkalun tärkeimpiä ominaisuuksia on objektiivisuus, sillä vain se mahdollistaa selkeän ja rehellisen kuvan datan todellisesta luonteesta, mikä taas on tiedolla johtamisen ehdoton edellytys. Onko viivakaavion viivojen millintarkalla sijainnilla merkitystä dataviestinnässä? Voi olla. Ainakin me voimme määritellä kehittämämme työkalut täsmällisesti niin kuin tarve vaatii, sillä haluamme varmistaa sen, että työkalujemme avulla asiakas saa mitä tilaa. Työkalumme pystyvät aidosti tukemaan paikoin jopa millintarkkoja datan esittämisen nyansseja.
Pyöräytin maakuntien kokeelliset HD-indeksit Kuviotuotanto-sivuillemme, jossa tuloksia voi tarkastella tarkemmin. Halusin esittää tulosten aikasarjat viivakaavioina sekä taulukkona, ja lisäksi tulosten viimeisimmät saatavilla olevat tiedot karttakuvioina. Tämä esimerkkitoteutus tarjoaa samalla pintaraapaisun datan mahdollisuuksiin, sillä mitä kaikkea uutta voimmekaan tuottaa esimerkiksi jo olemassa olevaa avointa tietoa yhdistelemällä?
Kirjoitukseni pihvin voisi kiteyttää siihen, että haluamme tarjota asiakkaillemme parasta mahdollista laatua, sillä se on liiketoimintaa tehtäessä kaikkien etu, etenkin pitkällä aikavälillä. Ja nimenomaan pitkällä aikavälillä siksi, koska data-asiat, näin yleisesti ilmaistuna, kehittyvät yhä sulavammin osaksi jokapäiväistä arkielämäämme. Datan merkitys tulee yhä vain kasvamaan.
Datatieteen ollessa liiketoimintamme keskiössä, me seuraamme tieteen kehitystä ja olemme aallonharjalla kokeilemassa uusia tiedeyhteisön oivalluksia. Myös tästä on kyse kehittämissämme tuotteissa; työkalujen laatu on taattua, sillä toimintamme perustuu parhaaseen mahdolliseen tietoon. Niin ja lopuksi, me aidosti nautimme työstämme.
0 kommenttia